Cançons i contes

Si no encontramos la paz dentro de nosotros mismos,

no encontraremos la paz con nuestras familias,

nuestras parejas y nuestros hijos,

ni tampoco en la comunidad en la que vivimos

o  la sociedad en general.

Tenemos que empezar en casa.

La paz empieza en la crianza de los niños.

Naomi Aldort

 

Les cançons

L’oïda és un dels primers sentits que es desenvolupen dins de l’úter matern. Molts entesos en la matèria asseguren que és important parlar i cantar als nostres nadons durant l’embaràs, perquè la veu de la mare és màgica.

Durant els tres primers anys de vida, més de 125 milions de neurones s’activen i cada nou estímul reforça les connexions que s’estableixen entre elles. La música, pel seu caràcter multisensorial, és una eina molt poderosa perquè activa processos que afecten al conjunt del sistema nerviós i estimula els dos hemisferis cerebrals.

I això que vol dir?? Doncs que és molt important cantar als nostres infants. Cantar-los cançons quan estan dins la panxa, i durant la resta de la seva infantesa (i de la seva vida!). Les cançons serveixen per calmar-los i proporcionar-los seguretat, per crear jocs cantats en que l’infant interactua amb l’adult o altres infants i, a mida que els nens/es creixen, influeix en el desenvolupament de la memòria, la comprensió, l’associació, l’anàlisi, la concentració, el desenvolupament de la creativitat i el llenguatge. Però a més a més cantar ajuda a alliberar tensions emocionals perquè té efectes positius en les persones. Ja sabeu que diuen els refranys populars “Qui canta els seus mals espanta!”, “La música amansa les feres”.

Cantar cançons infantils, populars i tradicionals amb els nostres fills/es crea un ambient de pau i serenitat a casa. Així doncs, no passeu ni un sol dia sense cantar! El vostre cor (i el vostre cervell) ho agrairà.

Els contes

A casa expliquem molts contes. Els tenim sempre a l’abast dels nens/es perquè són ells moltes vegades els que demanen que els n’expliquem. Tenim contes de totes mides i menes…que ens han regalat, que hem comprat, que hem heretat de cosins/es més grans…Tots els contes són benvinguts a casa!

També ens agrada molt visitar la biblioteca del poble (que des que l’han fet nova hi ha una sala infantil molt xula!), on ens entretenim a mirar contes i ens n’emporten alguns a casa de préstec. Qui es va inventar les biblioteques? Un invent genial!

L’art d’explicar contes, com totes les coses del món, s’aprèn a base d’explicar-ne molts, de posar-hi la pell, de fer-los ser màgics…No hi ha res més aburrit que un conte mal explicat. A mi m’encanta explicar contes, als meus fills, als meus nebots o als nens/es de l’escola. A través dels contes els nens/es aprenen a escoltar, aprenen paraules, expressions, costums i tradicions però, sobretot, els potencia la imaginació, viatgen a través de les històries i les il·lustracions, aprenen fer-se grans, a plantejar-se preguntes, a fer volar somnis i a créixer.

I abans d’anar a dormir, cada dia del món, expliquem el conte de bona nit. És un moment únic, un petit tresor que ens espera cada dia abans d’anar al llit. Amb el pijama posat i les dents ben netes, seiem al sofà que tenim a l’estudi, amb un vailet a banda i banda (el més petit de tots encara no fa el conte de bonanit, tot i que també li expliquem contes per la seva edat). “Mama, posa’m el braç per sobre” diu l’un; “A mi també” diu l’altre. I així, ben arraulits tots tres, posem el conte al mig i l’expliquem. A vegades l’explica el pare, a vegades l’explica la mare (procurem fer un dia cadascun), i després els acompanyem al llit amb un petó i una abraçada tot cantant una cançó per anar a dormir.

contes1

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s