6 mesos: comencem a introduir aliments?

L’alimentació dels nostres fills/es és un tema que preocupa a molts pares i mares perquè genera dubtes i pors. Sempre hem pensat (o ens han fet pensar) que els nens/es cap als 5 o 6 mesos ja poden menjar “papilles” de fruita, de cereals, de verdura…i la majoria de pediatres fan que aquesta pràctica tan “artificial” es vagi perpetuant generació rere generació. Però hem pensat si aquesta és la manera més natural d’introduir els aliments als nadons?

Amb el meu primer fill, en Guim, vam començar amb les papilles (o purès) als 6 mesos. Molt il·lusionats vam agafar mitja poma, mig plàtan i una mica de taronja, tot triturat i…vinga! Cullerada ve, cullerada va…Els primers dies és un drama. El nen escup, el nen plora, el nen s’ennuega i tu que estàs super-mega-motivada perquè mengi papilles (perquè si no, quin horror, no s’engreixarà!!!) penses que potser té massa gust de poma, potser és massa àcid, potser li falta una mica de pera…I així vas fent; més endavant introdueixes verduretes bullides, amb una mica de pollastre, tot trituradet i ficant-li la cullera a dins la boca del nen. Amb el meu segon fill no va ser gaire diferent, tot i que en Biel fins als 8 mesos només va voler pit, i encara es va revelar més que en Guim davant dels bols d’aliments triturats. Així que de seguida vam passar a donar-li els aliments a trossets petits. Però amb el tercer fill, ens hem informat més, hem conegut altres experiències, i volem provar l’anomenat BLW, ara que l’Iu està a punt de fer 6 mesos.

I en què consisteix el BLW (Baby Led Weaning) o Alimentació Complementària Autoregulada? Ahir a la tarda vaig assistir a una xerrada informativa a càrrec de la Marta Meléndez (autora del blog EcoMama), perquè sempre és millor que t’ho expliqui algú una mica expert en el tema i, a més a més, que ho ha experimentat amb el seu propi fill/a. En realitat no és res més que introduir els aliments sense purés i de manera respectuosa. Què vol dir de manera respectuosa? Doncs que és el nen/a el que experimenta amb aquell aliment i decideix si se’l vol posar a la boca o no. Quan a un nadó de 6 mesos li poses una cullera a la boca plena de triturat de fruites el més normal és que li faci fàstic i ho tregui. Al cap d’uns quants dies, pobrets, s’hi acostumen…però els hi estem introduint un “cos estrany” a la boca amb un “aliment estrany” que no coneix i que no ha manipulat mai abans.

Les premises bàsiques de l’Alimentació Complementària Autoregulada són les següents:

 • La llet materna (o de fórmula) segueix sent l’aliment principal pel nadó.
 • Quan el nadó s’aguanta assegut a la trona per ell sol (dels 6 mesos en endavant) està preparat per tastar aliments que no siguin la llet.
 • És important que el nadó sigui capaç d’agafar ell sol l’aliment, experimentar amb ell, i endurse’l a la boca (el toca, el llepa, el tasta, l’olora, el mastega i, si vol, se’l menja).
 • Es recomana que els primers aliments es tallin a palets (de la mida d’un dit) perquè ells els puguin agafar sols.
 • És el nadó el que deicideix si es posa l’aliment a la boca, mai li posem nosaltres.
 • Els aliments han de ser tous i que no permetin ofegar-se (palets de pastanaga bullida, mai crua!, palets de plàtan, de carbassó bullit…)
 • Mica en mica es van introduint diferents aliments (sempre cuinats sense sal durant el primer any).
 • L’objectiu és que el nadó experimenti assegut a taula amb el menjar amb la resta de la família en el mateix àpat.
 • Amb aquest mètode el nen/a aprèn primer a mastegar i després a empassar, al contrari que amb les “papilles” que primer aprenen a empassar.
 • És important que la trona sigui de fusta o plàstic perquè es pugui netejar fàcilment, i no hem de tenir por de que embrutin!
 • Millor no utilitzar plat, al principi, perquè és un element més per experimentar i pot acabar per barret! Els aliments es posen damunt la taula directament o damunt la safata de la trona.
 • És un procés lent i de familiarització amb els aliments, per tant, no es pot pretendre que mengin un plat de macarrons el primer dia. Paciència i constància!

Si us interessa el tema, a internet trobareu molts videos i informació sobre el BLW o Alimentació Autoregulada Complementària. La Marta Meléndez, en el seu blog, hi té penjats molts articles i receptes que us poden orientar.

I fins aquí el post d’avui! Nosaltres ens tirem a la piscina i ho provarem amb l’Iu. Ja us aniré informant del procés!

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s