La vergonya de les baixes de maternitat i permisos de paternitat

És una vergonya que la baixa de maternitat a l’estat espanyol sigui de 16 setmanes! Quan jo vaig néixer la meva mare va tenir 4 mesos de baixa de maternitat…això vol dir que en 33 anys no hem evolucionat en aquest sentit. La societat ha esdevingut més moderna: hem canviat de segle, de moneda, hem canviat la manera de comunicar-nos amb el món, de viatjar, de menjar, hem evolucionat en tots els sectors econòmics, hem introduit noves tecnologies que ens fan la vida més fàcil (o no!)…i tanmateix una cosa tan bàsica, tan cabdal, tan inmensament important com és el temps que dediquem als nostres nadons no ha millorat.

Sospito que té molt a veure, evidentment, amb la part econòmica del tema, ja que tenir a les mares durant més temps de baixa vol dir que se’ls ha de seguir pagant sense que siguin “productives” per a la societat. Tot i així, també crec que podria estar relacionat amb el fet que “els que manen” són majoritàriament homes (molts dels quals uns ineptes amb majúscules), molt allunyats segurament de la criança dels seus fills/es (si és que en tenen) i, per tant, zero empàtics amb aquest aspecte.

He fet una mica de recerca per la xarxa sobre el temps que destinen altres països d’Europa a les baixes de maternitat…N’hi ha per plorar (o per marxar a viure a un altre país!). Agafeu-vos fort a la cadira:

  • Irlanda: 26 setmanes
  • Finlandia: 37 setmanes
  • Noruega: 47 setmanes
  • Regne Unit: 40 setmanes (18 remunerades, entenc que la resta no)
  • Suècia: 68 setmanes (repartides en 8 anys

D’altra banda, la OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana fer lactància materna exclusiva durant 6 mesos (és a dir, alimentar als nadons només amb pit i no introduir cap aliment més fins als 6 mesos). Fantàstic! Perfecte! I què fan les mares que quan els seus fill/es tenen 4 mesos han d’incorporar-se a la feina? Doncs invents com treure’s llet amb un extractor, congelar-la, posar-la en un biberó perquè la persona que es fa càrrec del nadó el pugui alimentar (ja sigui avis, cangurs, tiets o educadors/es de la llar d’infants), anar a treballar amb els pits plens de llet i haver-los de buidar a mig matí…Coses variades que estic segura que “els de dalt” (els que manen) no s’han plantejat mai de la vida.

No ens oblidem, tampoc, dels permisos de paternitat, ja que normalment els fills/es són cosa de 2. A España està fixat en 15 dies (tot i que depèn del conveni i de l’empresa pot ser més llarg). Hi ha països en que el pare i la mare tenen dret al mateix període de permís. Trobo que, a aquestes alçades, es podria substituir el nom de permís de patrenitat per “permís per cura d’un nadó” ja que cada vegada conec més parelles de noies (i de nois també n’hi deu haver, però no conec cap cas) que tenen un fill/a i una de les dues gaudeix del permís de maternitat i l’altra del de paternitat…

Bé, i fins aquí el post d’avui, que el petit de la casa em reclama! Ah! I no us he dit que passa amb la baixa en cas de part múltiple, oi?? Doncs dues setmanetes més i prou i, vinga, que ser mare de bessons o trigèmins és bufar i fer ampolles!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s